Nu este vorba de o groapă de gunoi inundată și nici măcar de un canal de colectare a deșeurilor din suburbiile unei metropole mizere. De fapt, imaginea aparține Dâmboviței în dreptul podului de la Piața Unirii, Muncipiul București. Din cauza unei avarii la rețeaua de canalizare în dreptul Podului Izvor, întreaga porțiune de carosabil de deasupra s-a prăbușit sub propria greutate, lăsând în urmă un crater de proporții. Intervențiile în rețeaua de colectare a apelor uzate au presupus și controlarea debitului în aval de Podul Izvor. Rezultatul a fost acumularea unei mari cantități de apă în amonte și golirea aproape completă a sectoului dintre Podul Izvor și Podul Unirii, lâsându-se să iasă la iveală acumulările de deșeuri de pe fundul albiei betonate. Sute de PET-uri luceau viu colorate în bataia soarelui, dezvăluind adevărata față a Dâmboviței.
Fără intenția de a populariza vreun subiect științific, fără a încerca să descriem în detaliu blocajele hidraulice și hidrologice provocate de acest nefericit incident, încercăm să atragem atenția asupra consecințelor unor comportamente neadecvate ale cetățenilor în relația cu mediul urban. Râul Dâmbovița, prin unicitatea lucrărilor hidrotehnice de încasetare a ei pe traseul Lacul Morii – Glina, ar trebui să reprezinte un exemplu al modului cum instituțiile dintr-un oraș (SGA București, Primăria Capitalei, etc). în colaborare cu cetățenii (prin conduit lor), reușesc să păstreze albia curată, purtând în caseta de suprafață o apă ce poate fi încadrata în parametrii de calitate corespunzători. Din păcate, realitatea de pe fundul Dâmboviței ne demonstrează incă o data că ne-am înșelat și că, în loc de aluviuni și resturi organice în descompunere, patul albiei găzduiește kilograme de PET-uri și sticle sau doze de răcoritoare.
Pentru mine, atitudinea ce ar trebui luată de autorități este evidentă înainte de a da drumul din nou apei spre umplerea tronsonului dintre Izvor și Unirii: îndepărtarea deșeurilor din albie…
Totuși, așa cum știu că decurg lucrurile mereu în aparență și de urgență, mă aștept ca peste noapte, pe când acel tronson se va umple din nou după reparațiile cuvenite la rețeaua de canalizare, PET-urile să fie date uitării și lăsate încă mulți ani de acum încolo să înlocuiască stratul de aluviuni de pe patul Dâmboviței…