Fiecare dintre noi are o zi de nastere pe care adesea o sarbatorim cu mare fast. Iata ca si “batrana” apa are parte anual de o zi a sa – 22 martie - Ziua Mondiala a Apei. Suntem obisnuiti sa primim si sa oferim cadouri cunostintelor cu ocazia diferitelor evenimente din viata…..apa, ca resursa existentiala a vietii, nu credeti ca merita un cadou de ziua ei?
Din punctul meu de vedere, cel mai frumos si util cadou pe care i-l putem oferi, este ca fiecare dintre noi sa reduca consumul casnic inutil de apa. Acest lucru este posibil urmand cateva reguli simple:
- verificati robinetele daca sunt stricate si reparati-le (un simplu robinet care picura timp de 24 de ore duce la pierderea a peste 11 litri de apa);
- cand va spalati pe maini, pe dinti sau va barbieriti nu lasati robinetul deschis;
- spalati legumele intr-un vas umplut partial cu apa si nu sub jet de apa la robinet;
- dezghetati mancarea din congelator in frigider si nu sub jet de apa;
- incarcati la capacitate maxima masina de spalat rufe si nu folositi masina de spalat vase, intrucat aceasta doar la un ciclu utilizeaza aproximativ 57 litri de apa;
- pentru imbaiere preferati dusul, deoarece se consuma de 2 ori mai multa apa cand folositi cada;
Toate acestea sunt lucruri simple, dar pentru care Apa ne-ar multumi cu siguranta, daca ar putea…
Anul acesta, sloganul Zilei Mondie a Apei stabilit de catre UN-Water si „FAO” (Food and Agriculture Organization) – Lumea este însetată pentru că nouă ne este foame – trage un semnal de alarma asupra risipei resurselor de apa, a importantei acestora pentru securitatea alimentara si implicit pentru sanatatea populatiei. In Romania, cu ocazia acestei zile, s-au efectuat activitati educationale si de constientizare a populatiei asupra importantei apei si nevoii reducerii consumului acesteia, atat in Bucuresti, cat si in Botosani si Constanta.
In final, va ofer cateva imagini care ne vor ajuta sa apreciem mai bine valoarea aceastei resurse, iar faptul ca astazi avem apa din belsug, nu inseamna ca ni se cuvine.
Copil spalandu-se la un robinet public langa Colombo, Sri Lanka.
Sistem manual de irigare in India.
Pe acest pamant arid din Sukkur, Pakistan, candva era un lac.
Ca urmare a secetei din provincia Yunnan, China, 3.19 de milioane de oameni au ramas fara apa potabila.
Deseurile menajere din mahalaua Korogocho, Nairobi, sunt auncate in raul local.
Pe insula Tenerife din Canare, s-a amenajat un rezervor cu apa modern.
Surse : http://bigpicture.ru/?p=271631
http://www.aquaserv.ro/description.php?name=%C5%9Etia%C5%A3i_c%C4%83%3F&id=37