Atenţionare meteorologică: cod galben

Cred că orice om din lume este interesat de starea vremii. Indiferent că plecăm în vacanţă şi vrem să ştim ce haine ne punem în valiză sau pur şi simplu mergem la serviciu, vrem să aflăm din timp  temperatura aerului şi dacă plouă sau bate vântul.

În ultima vreme, România s-a confruntat cu ploi abundente ce ne-au ţinut mult timp în casă. Cred că lipsa de „aer proaspăt” ne-a făcut să exagerăm asupra impactului negativ al acestor ploi. Am tot citit în diferite articole despre periculozitatea codului galben ce intră în vigoare mâine la ora 10:00 şi cred că este necesară o ierarhizare a codurilor emise de cei de la Administraţia Naţională de Meteorologie. Mergând pe ideea înainte să ne panicăm trebuie să ne informăm, vă rog, dragi cititori, să urmăriţi cu mare atenţie clasificarea de mai jos realizată de Administraţia Naţională de Meteorologie:

COD VERDE  - Nu sunt prognozate fenomene meteorologice periculoase.

COD GALBEN - Fenomenele meteorologice prognozate (averse, descărcări electrice, intensificari de vânt, temperaturi ridicate) sunt obişnuite pentru zona respectivă, dar temporar pot deveni periculoase pentru anumite activităţi. Exista risc de creşteri de debite şi niveluri.

COD PORTOCALIU - Sunt prognozate fenomene meteorologice periculoase de intensitate mare (vânt, ploi abundente, descărcări electrice, grindină, caniculă, ger). Există risc de viituri pe râurile mici.

COD ROSU - Sunt prognozate fenomene meteorologice periculoase de intensitate foarte mare (vânt, ploi abundente, descărcări electrice, grindină, caniculă, ger). Există risc de viituri majore.

Administraţia Naţională de Meteorologie a anunţat pentru intervalul 05 iunie ora 10:00 – 06 iunie ora 18:00 cod galben în toată ţara. Instabilitatea atmosferică începe de marţi din vestul ţării şi miercuri se va manifesta cu precădere în jumătatea de est a României. Vor fi frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului ce vor lua aspect de vijelie, izolat căderi de grindină şi averse ce vor avea şi caracter torenţial. Cantităţile de apă vor depăşi local 20-25 l/mp şi izolat 50-60 l/mp, în special în zonele deluroase şi montane, precum şi în regiunile nordice.

Sperăm să iasă din vigoare acest cod galben cât mai repede, pentru a reveni la optimismul specific românesc, iar temperaturile ridicate ale verii să  nu ne ducă cu gândul la anotimpul canicular surprins de George Bacovia în poezia “Cuptor”.

Sursa: http://www.meteoromania.ro/

Despre autor
Licentiata in Stiinta Mediului, in prezent masteranda la Facultatea de Geografie(UB) - specializarea Climatologie-Hidrologie.
Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2024 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress