5 Curenți și o Promisiune…

Mulți dintre iubitorii mărilor și oceanelor știu despre Peticul de Gunoi din Pacific (marele vortex de gunoi de plastic). Însă nu mulți sunt conștienți de faptul că poluarea cu particule de plastic amenință și alte zone oceanice, mai precis arealele unde se manifestă cei  5 mari curenți (vezi foto mai jos)! Dacă îți imaginai că numai Pacificul este împeticit cu gunoaie de plastic… ai subestimat problema. Planeta Albastră începe să-și piardă din culoare, treptat dar sigur, din cauza acestei molime numită plastic.

5 Gyres

Cei 5 mari Curenți oceanici. Sursă. www.5gyres.org

În scopul de a găsi și aplica soluții pentru această problemă, a luat naștere organizația 5 Gyres (5 Curenți)- www.5gyres.org. Cei de la 5 Gyres scot în evidență faptul că problema plasticului se manifestă în 5 etape ciclice:

1. Consumerism

Plasticul- făcut să dureze o veșnicie, dar menit să fie aruncat imediat (Made to last forever, designed to throw away). Conform cercetărilor, la nivel mondial recuperăm numai 5% din plasticul pe care îl producem. 50% din acesta ajunge la gropile de gunoi, o parte rămâne sub forma obiectelor aflate în uz, iar o foarte mare parte se pierde în mediu, fiind în cele din urmă “spălat” către mări și oceane.

2. Poluare

Plasticul afectează ecosistemele (terestre și marine), pătrunde în lanțul trofic, prezintă un risc pentru sănătatea umană. Apare sub forme variate: PET, LDPE, HDPE etc.- orice combinație de inițiale alegi, niciuna nu e de bine…

3. Transport

Fiind un material non-biodegradabil (care mai și plutește), plasticul își face simțită prezența peste tot… Curenții marini sunt “responsabili” pentru antrenarea deșeurilor de plastic în acea capcană din care nu mai pot scăpa. Gata, am găsit vinovații…

4. Acumulare

Plasticul adoră jocul grămada cere vârf! Ce nu te biodegradează, te face mai puternic!

5. Ingerare

Țestoasele, păsările și peștii sunt atrași de coloritul particulelor de plastic și le mănâncă. Iar dacă ție îți place să consumi pește marin- riști să găsești în farfurie… sushi cu surpriză! Click aici să te convingi.

5 Gyres

5 Gyres

Misiunea 5 Gyres este să ridice gradul de conștientizare privind utilizarea plasticului, prin efectuarea și centralizarea unor cercetări în toți cei cinci curenți menționați (prin parteneriate cu institute de cercetare marină, fundații specializate, echipe de voluntari). Mai mult decât atât, acești oameni cumsecade nu se opresc la stadiul de cercetare, ci își pun mintea la contribuție pentru a găsi soluții care să funcționeze în diminuarea poluării cu plastic!

5 Gyres

5 Gyres www.5gyres.org

Pe principiul schimbarea începe cu tine, te invit să promiți și tu (prin click aici) că vei fi mai responsabil cu plasticul tău. Iată ce promisiuni ne propun 5 Gyres:

Promit:

- Să folosesc propriile tacâmuri, cana mea și sacoșa mea refolosibilă, în defavoarea celor de unică folosință

- Să nu cer pai de plastic pentru sucul băut în oraș.

- Să cumpăr produsele ambalate cu cât mai puțin plastic.

- Să iau de pe jos și să arunc la coș măcar 5 gunoaie de plastic, de fiecare dată când ies la plimbare.

- Să îi îndemn pe prieteni și colegi să adopte această promisiune.

Ți se pare un comportament radical? Sunt prea complicate sugestiile lor? Eu una mi-am propus următoarele: să nu cumpăr niciodată portocale/ lâmâi ambalate în plasă de plastic, chiar dacă acestea sunt mai ieftine; să nu fac exces de plastice de unică folosință; să refolosesc creativ fiecare capac sau recipient de iaurt; să fiu responsabilă în general cu deșeurile pe care le produc.

Nu ai apucat să iei deciziile tale verzi (Green Resolutions) pe anul 2013? Nu e târziu să faci măcar o Promisiune anti-plastic… De care să te ții!

Bibliografie:

- www.5gyres.org

- www.surfermag.com

- http://marinedebris.noaa.gov

Despre autor
Doctorand la Universitatea din București, Facultatea de Geografie, anul III
Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2024 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress