Zâmbește, Soare, zâmbește!

Ce-ar fi să ne trezim într-o zi și să putem programa ploile, să mergem la referendum pentru a-i stabili soarelui un program, să votăm ora la care soarele ne apare la fereastră (fetele vor fi mai fericite dacă prințul  va  face soarele să zâmbească pentru ele). Poate ni s-ar părea cu adevărat minunat să putem imita divinitatea. Dar este oare posibil?! Și dacă ar fi posibil, am avea nevoie de acest lucru, ar fi bine să schimbăm legea stabilită de Dumnezeu la începutul veacurilor ?! Ar mai exista oare armonia aceasta mult cântată și admirată și foarte puțin respectată?! Vă propun ca temă de gândire geoingineria: ce este ea, cum ne asaltează viețile, liniștea, viitorul și ce tinde să devină.

Despre geoinginerie

Geoingineria reprezintă controlul pe scară largă (de la continent la planetă) al mediului. Oamenii de știință se exprimă destul de ambiguu atunci când vine vorba despre o definire strictă a geoingineriei. De altfel, termenul de geoinginerie este folosit destul de rar, înaintându-se prin politici de marketing bine gândite posibile efecte benefice ale activităților de control asupra umanității. Sunt două coordonate importante care definesc geoingineria: actul deliberat și scara la care se desfășoară activitatea de modificare a mediului. Atunci când nu este rău intenționat, controlul  nu are drept scop schimbarea mediului, ci menținerea unei stări dorite a acestuia împotriva perturbărilor de orice natură. Este exact ca atunci când ne certau părinții, legat de curățenie și respect: trebuie să păstrezi ce ai, pentru că este foarte greu să repari, să faci din nou, iar în cazul mediului este chiar imposibil.

Cum recunoaștem un act de geoinginerie?!

Actul de geoinginerie este recunoscut după:

  • scara de manifestare (continent, planetă)
  • actul voit
  • gradul de modificare stabilit pentru actul respectiv

Și totuși, trebuie făcută diferența între o măsură de contracarare luată împotriva unui fenomen de risc, de exemplu, și un act de geoinginerie. David W. Keith ne atrage atenția asupra faptului că un act de geoinginerie are drept scop modificarea mediului, acesta fiind, subliniez, un scop și nu un efect secundar al altei activități, și trebuie să vizeze cel puțin un continent, dacă nu întreaga planetă. Tot David Keith ne lămurește printr-un exemplu foarte interesant de ce sunt importante cele două coordonate ale geoingineriei: avem două situații:

  1. intenția fără scară: Bunica este pasionată de grădinăritul ornamental și reușește să desfășoare o astfel de activitate; deci o activitate  deliberată prin care se modifică mediul pentru simpla plăcere a omului. Înseamnă aceasta că Buni a realizat un act de geoinginerie?! Ei bine, nu! Și asta pentru că nici intenția, și nici efectele nu se înregistrează pe scară largă.
  2. scară fără intenție: Oamenii de știință consideră că schimbările climatice puse pe seama creșterilor de CO2 provenit, printre altele, de la automobilul soacrei și intreprinderile străbunicii au un efect global. Este aceasta geoinginerie?! Ei, bine, nu! Atât soacra, cât și străbunica pot dormi liniștite pentru că nu au desfășurat acte de geoinginerie. 

geoengineering1

Câteva exemple de acte de geoinginerie

  • Managementul radiației solare (Solar Radiation Management) reprezintă o serie de tehnologii care au drept scop creșterea albedoului, răcind astfel planeta. Acest lucru va fi realizat prin injectarea de aerosol în stratosferă, albirea norilor prin injectarea acestora cu apă de mare, oglinzi plasate în spațiu pentru a reflecta înapoi radiația solară, sau prin creșterea albedoului suprafeței terestre (vopsind acoperișurile în culori deschise, acoperirea zonelor deșertice cu material care să reflecte mai mult radiația solară).

Climate change space mirrors, artwork

  • Reducerea și stocarea CO2 prin creșterea fenomenelor de upwelling și downwelling (aducerea la suprafață a azotului și a fosforului pentru a răci apele de suprafață, crescând astfel absorbția CO2 de către ocean), alge modificate genetic (metodă promovată de inginerii englezi, care vizează reducerea CO2 prin plasarea de alge la suprafața oceanelor, pe poduri și pe clădiri).
  • Controlul climatic, la care s-a recurs cândva în domeniul militar. Activitățile de modificare a vremii au ca punct central însămânțarea norilor, pentru creșterea cantităților de precipitații și pentru redirecționarea uraganelor și a altor fenomene atmosferice de risc.

Poate că nu natura s-a întors împotriva noastră, ci un sentiment de trufie măruntă a pus stăpânire pe om și-l îndeamnă la lucruri necugetate pentru care nici măcar nu se pot prognoza efectele secundare sau reușitele. Actele de geoinginerie sunt caracterizate de multe incertitudini, cercetătorii în domeniu nu au rezultate concrete, ci doar speranțe pentru o viață mai bună.

Asupra consecințelor intervențiilor în natură, voi reveni într-un articol viitor….

Bibliografie:

Bronson Diana, Geoengineering: A Gender Issue?

Keith David W., Engineering the Planet

Robock Alan, (2008), 20 Reasons Why Geoengineering May Be a Bad Idea

Surse fotografii:

Foto 1: http://www.scienceworld.ro accesat 30.05.2013

Foto 2: http://newsinfo1000.wordpress.com accesat 30.05.2013

Despre autor
Licențiată în Știința Mediului (UB), absolventă a masterului Climatologie- Hidrologie (UB).
Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2024 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress