Tornadele de Foc

She’s mad, but she’s magic. There’s no lie in her fire. (Charles Bukowski)

Vârtejul de foc, cunoscut şi sub denumirea de tornadǎ de foc sau vortex de foc este un fenomen natural rar, ce apare ȋn timpul incendiilor necontrolate de pădure. De obicei ele sunt de dimensiuni mici, dar în condițiile adecvate, acestea pot ajunge la ȋnǎlṭimi de 1.000 metri şi o viteză a vântului de 300 km/h, echivalentul unei tornade F3.

b_0Vortex format ȋntr-o zi fierbinte, pe un teren uscat: în această situație, aerul aflat aproape de sol absoarbe mai mult din energia soarelui şi se ȋncǎlzeşte rapid, spre deosebire de aerul de la o altitudine mare; astfel, aerul de la suprafața solului devine mai dens. Acest aer supraîncălzit se ridică ȋn coloane, creând curenți ascendenți puternici, ce se pot extinde pe sute sau mii de metri altitudine. Ȋn cele mai multe cazuri, mișcarea ascendentǎ se poate observa sub forma unei spirale. Cu cât mai mult aer este atras ȋn spiralǎ, cu atât aceasta devine mai vizibilǎ.

Vortex de foc format ȋn interiorul unui incendiu necontrolat, pe sute de hectare: diferența faṭǎ de vortexul normal este cǎ ȋn acest caz, focul este cel care ȋncǎlzeşte aerul din apropierea solului, nu soarele. Cu cât rotația vortexului este mai puternicǎ, cu atât puterea de atracție a focului ȋn interiorul vortexului este mai mare. Aceste vortexuri  ajung de obicei la o lǎṭime de 15 metri.

Vârtejurile de foc mari formate ȋn interiorul incendiilor necontrolate reprezintǎ un adevǎrat pericol pentru pompieri, datoritǎ puterii de intensificare rapidǎ şi a direcṭiei neregulate. Acestea pornesc de la o lǎṭime de 1 metru, pot ajunge la 15-30 metri lǎṭime, iar ȋn cazurile nefericite, au fost ȋnregistrate vortexuri de foc cu diametru de 1-2 km (ȋn SUA şi  Australia). Tornadele de foc au mai fost observate ȋn timpul scurgerilor petroliere, a erupțiilor vulcanice sau ȋn mediul urban. O tornadǎ de foc poate dura pânǎ la 1 orǎ.

fire-devil-australia.png.492x0_q85_crop-smartCele mai puternice vortexuri au fost înregistrate în Tokyo (Japonia), în 1923. Aici tornada de foc s-a format din cauza incendiilor urbane ȋntr-un numǎr ridicat, pornite ȋn urma unui cutremur. Estimǎrile spun cǎ acel vortex a ucis 38.000 de oameni (supraviețuitori ai unui cutremur cu doar câteva minute, zeci de minute înaintea acestui dezastru) ȋn doar 15 minute. Al doilea cel mai puternic vortex de foc a fost înregistrat ȋn orașul Hamburg (Germania), ȋn timpul bombardamentelor orașului ȋn cel de-al Doilea Rǎzboi Mondial. Acesta a fost estimat la 2,5 km diametru şi o ȋnǎlṭime de 5 km.

Despre autor
Student în anul al II-lea, specializarea Geografia Mediului, Facultatea de Geografie, Universitatea din București
Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2024 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress