Organizația pentru protecția mediului în domeniul energiei, transportului și al schimbărilor climatice, Terra Mileniul III, ne informează că a ajuns vremea ca România să demonstreze că 20% din viitoarele fonduri europene vor fi folosite pentru combaterea schimbărilor climatice. Acest imperativ constituie principala concluzie la care s-a ajuns la sfârșitul conferinței ”Dezvoltarea Durabilă în contextul Strategiei Europa 2020 și rolul ONG-urilor în implementarea acesteia”, organizată de Fundația TERRA Mileniul III. TERRA Mileniul III este o organizaţie cu 15 ani de activitate în sectorul neguvernamental, a cărei misiune este conștientizarea populației asupra cauzelor și efectelor schimbărilor climatice și promovarea programelor de dezvoltare durabilă la nivel național, regional și internațional. Organizația derulează proiecte în următoarele domenii de activitate: schimbări climatice, energie, transport, fonduri europene, educație ecologică, dezvoltare durabilă.
Rețeaua de Acțiune pentru Climă din România (RAC-RO) este o federație de ONG-uri a cărei misiune este reducerea impactului activităților umane asupra climei și limitarea efectelor schimbărilor climatice. Organizațiile membre sunt: Asociația AIDROM, Asociația Amoeba Eco Center, Clubul Ecologic Floarea Reginei, Asociația Greenitiative, ONG Mare Nostrum, Asociația Prietenii Pământului, Pro Convenția Carpatică, Asociația Rhododendron, Sighișoara Durabilă, Asociația Transilvania Verde, Re.Generation, 2Celsius și Fundația TERRA Mileniul III.
Conferința a fost organizată în cadrul proiectului ”Parteneri pentru politici publice: Îmbunătăţirea Capacităţii de Colaborare a ONG-urilor cu Administraţia Publică în contextul Strategiei Europa 2020”, derulat de Fundația TERRA Mileniul III în parteneriat cu Rețeaua de Acțiune pentru Climă din România. Proiectul este cofinanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Dezvoltarea Capacității Administrative 2007-2013. Conferința s-a adresat autorităților publice implicate în următoarea perioadă de programare a fondurilor structurale și organizațiilor neguvernamentale implicate în activitatea de monitorizare a fondurilor europene, dar și potențiale beneficiare ale acestora.
Mădălina Iliuță, consilier în cadrul Ministerului Fondurilor Europene a declarat că ”Statele membre trebuie să demonstreze că prin investițiile realizate din bugetul european vor contribui cu 20% la combaterea schimbărilor climatice. Ele vor fi obligate să furnizeze informații privind sprijinul pentru obiectivul schimbări climatice, utilizând metodologia bazată pe categorii de intervenție, zone de focalizare sau măsuri, după caz, pentru fiecare dintre Fonduri Europene Structurale și de Investiții”. Potrivit acesteia, România va trece printr-o serie de priorități de investiții care vizează combaterea schimbărilor climatice, dintre care:
- Susținerea tranziției spre o economie cu emisii reduse de dioxid de carbon în toate sectoarele prin promovarea unor strategii de reducere a emisiilor în special pentru zonele urbane și promovarea cercetării și inovării în domeniul tehnologiilor cu emisii scăzute de carbon.
- Promovarea adaptării în sprijinirea schimbărilor climatice, a prevenirii și a gestionării riscurilor prin investiții pentru adaptarea la schimbările climatice, inclusiv a abordărilor bazate pe ecosisteme.
- Reducerea indirectă a emisiilor de gaze cu efect de seră și prin investiții în alte sectoare.
O altă idee care a fost dezbătută în cadrul conferinței a fost aceea conform căreia economia națională produce puțin, dar consumă multe resurse. În primul rând, implementarea măsurilor de combatere a schimbărilor climatice vine ca o necesitate nu numai din perspectiva obligațiilor României de a atinge țintele UE și de a respecta regulamentul de cheltuire a fondurilor europene, ci și datorită faptului că eficientizarea economiei românești spre o etapă a sustenabilității trebuie făcută cât mai repede. Acest lucru a fost susținut de președintele Fundației TERRA Mileniul III, Lavinia Andrei, care a mai adăugat că este imperios necesar ca România să ia măsuri pentru eficientizarea utilizării resurselor, în contextul în care, potrivit Eurostat (2010), țara noastră se situează pe ultimul loc în UE la indicatorul de productivitate a resurselor utilizate (după Bulgaria și Estonia). Acesta indică nivelul de valorificare a materiei prime, precum și gradul de conservare și eficiență a managementului resurselor de care dispune o țară și protejarea mediului în condiții de creștere economică.
Mai mult, România trebuie să ia măsuri urgente în sectorul energetic, întrucât este a treia cea mai energo-intensivă economie fiind a treia cea mai energo-intensivă economie din UE și a treia economie cu nivelul cel mai ridicat de emisii de carbon. Clădirile de locuințe din România consumă de opt ori mai multă energie decât media țărilor UE-15, nivel explicabil printr-un sistem ineficient de termoficare și a prin izolația termică necorespunzătoare, potrivit raportului ”European Semester” din luna mai 2013, ce conține recomandările de țară făcute de Comisia Europeană fiecărui stat membru.
Sursa:
Raluca Petrescu, PR Officer TERRA Mileniul III