Investeste in aer!

Atentie, afirmatia precedenta nu este sinonima cu „a arunca banii pe fereastra”!

De ceva vreme tot ni se spune, in special prin intermediul mass-media, sa investim. In noi, in educatie, in oameni (cele mai vehiculate variante), dar si in agricultura, aur sau obligatiuni. Si cum exista putine lucruri ce nu se pot vinde sau cumpara in lumea asta, de ce sa nu investim in aer? Mai precis in credite de carbon.

Aceasta afacere internationala a plecat de la dorinta de a reduce pe plan global emisiile de dioxid de carbon, diminuand astfel concentratia de gaze cu efect de sera. Protocolul de la Kyoto, semnat în 1997 şi pus în aplicare din 2005, prevede alocarea anuala de catre ONU a creditelor de carbon. Acestea sunt oferite fiecarei tari semnatare (printre care si Romania), iar cota permisa de dioxid de carbon este diminuata tot anual.

La randul lor, tarile semnatare distribuie creditele celor ce emit acest gaz (firme din sectorul energetic si industria grea s.a.m.d.). Un credit de carbon este echivalentul unei tone emise de CO2 sau, in unele piete, cu o tona dintr-un gaz echivalent dioxidului de carbon. Daca una dintre sursele de noxe nu isi poate acoperi emisiile anuale cu creditele primite, este nevoita sa le cumpere de altundeva. De asemenea, daca firma respectiva dispune de un excedent de credite de carbon, le poate vinde.

Ar trebui sa mai stim ca exista si firme ce „produc” credite de carbon, denumite si „ferme verzi”. Sunt cele din sectorul regenerabil (centrale eoliene, parcuri de energie solara, proiecte de plantare a arborilor) si pot vinde credite de carbon catre sectorul poluant, deoarece isi desfasoara activitatea fara emisii nocive. Producerea unui KWh de energie verde le asigura un credit de carbon. Astfel are loc dezvoltarea sectorului regenerabil si producerea in cantitati mai mari a energiei curate.

In ultima faza se doreste ca situatia actuala de producere a energiei sa fie schimbata si anume sa se treaca de la energie obtinuta majoritar pe baza combustibililor fosili la energie verde. In cifre, asta ar insemna ca 80% din energia produsa pe planeta sa provina din sectorul regenerabil.

Nu as putea spune ca am beneficiat de educatie financiara, insa mi s-a parut interesant ca incepand cu 1 ianuarie 2011, persoanele fizice sau intreprinzătorii mici pot sa se implice in aceasta afacere. Aceasta parte a tranzactionarii creditelor de carbon este denumita Piata de Voluntariat si imi permite, de exemplu, sa cumpar credite de carbon de la o companie aprobata de ONU, ce dezvolta proiecte verzi, pe care apoi le pot vinde mai departe firmelor poluatoare.

O alta varianta este aceea de a fi platit pentru a-ti reduce amprenta de carbon. Amprenta individuala de carbon este efectul direct al actiunilor unei persoane asupra mediului. Aceasta se masoara prin insumarea emisiilor de dioxid de carbon rezultate in urma activitatilor pe care le desfasuram. De la electricitate si pana la calatorii, alimentatie si imbracamintea pe care o purtam, toate actiunile noastre implica emisii de dioxid de carbon. Asa ca, de exemplu, americanii (compania MyEx – MyEmissionsexchanges) s-au gandit sa ii plateasca pe utilizatorii casnici de energie electrica atunci cand acestia isi reduc consumul.

Dupa cate se pare, ni se ofera posibilitatea sa investim in lipsa poluarii si intr-o atmosfera mai curata. Cat de viabile sunt solutiile oferite nu va pot spune, insa eu as incerca sa investesc in aer.

Webografie (Puteti citi mai multe: )

Aici (Creditedecarbon)

Aici (Creditcarbon)

Aici (Ziare – Americanii sunt platiti sa consume mai putin curent)

Aici (StopCO2)

Sursa foto:  Carboncreditcontroversy

Pentru a fi la curent cu cele mai noi articole scrise de redactorii Greenly Magazine dar si de colaboratori, va invitam sa va abonati la newsletter-ul revistei noastre.

Despre autor
Absolventa a specializarii Stiinta Mediului si a masterului Evaluarea Integrata a Starii Mediului din cadrul Facultatii de Geografie (UB).
Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2022 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress