Diagnoza uraganului Sandy

22. 10. 2012: Furtuna tropicală Sandy s-a format asupra Mării Caraibelor, unde erau condiții prielnice pentru dezvoltarea sa în continuare: temperatura suprafeței mării 29,5 ⁰C; umezeala relativă > 80%; forfecarea vântului (wind shear) redusă 2,5 – 5 m/s.

24. 10. 2012: La sud de Jamaica, Sandy atinge categoria 1 pe scara Saffir-Simpson a uraganelor. Prognozele din această zi prevedeau că uraganul nu se va intensifica deoarece va traversa zonele montane din Jamaica, iar forfecarea vântului creștea până la moderat. Se considera că nu există un pericol major pentru Cuba. Pe imagine se poate observa ochiul uraganului cu diametrul de 88 km la sud de Jamaica.

Tot în această zi, începe „războiul modelelor”. Se configura o situație meteorologică complicată. Unele modele de prognoză numerică, ECMWF, GFDL, NOGASP, prevedeau formarea unui blocaj de tip Rex (Rex blocking), care ar împiedica deplasarea uraganului către est. Blocajul Rex are forma unei litere S întoarse. Este formată dintr-o dorsală de presiune ridicată (H) învecinată cu un talveg ciclonic (L).

Curgerea aerului se face de-a lungul izohipselor, așa cum arată săgețile. Aerul avansează în mică măsură către est, fiind nevoit să parcurgă traiectoria sub formă de S întors.

Ca urmare, era de așteptat ca Sandy să nu urmeze traiectoria caracteristică parabolică spre Atlantic ci să afecteze zone dens populate de pe coasta de est. Un alt factor important a fost apropierea dinspre NV a unui front rece puternic, care traversa zonele centrale ale SUA. Cuplarea frontului cu Sandy ar da naștere unei furtuni subtropicale puternice. Zona baroclină din preajma frontului ar alimenta furtuna cu o energie suplimentară. Acestă ipoteză a fost confirmată în zilele care au urmat.

Rularea ECMWF din 24. 10. 2012. 12 UTC pentru 29. 10. 2012. 12 UTC: vântul la 850 hPa, presiunea redusă la nivelul mării, cu un minim de 935 hPa în centrul ciclonului.

NHC (National Hurricane Center) înclina spre a accepta scenariul oferit de modelele GFS, UKMET, Canadian și HWRF. Acestea considerau că depresiunea din sudul blocajului Rex va fi suficeint de puternică pentru a imprima uraganului o traiectorie nord-estică și astfel să nu afecteze zonele locuite.

Pe următoarea hartă s-a încercuit cu roșu zona blocajului Rex, care a împiedicat Sandy, poziționat în locul indicat de săgeata neagră, să se deplaseze către est.

Prognoza GFS de tip ansamblu. Rularea operațională indică o îndepărtare a uraganului de zona țărmului, însă majoritatea rulărilor perturbate începeau să fie în concordanță cu modelul ECMWF.

25. 10. 2012: Deși forfecarea vântului a depășit 10 m/s, uraganul s-a intensificat brusc înainte să ajungă în Cuba și s-a apropiat de categoria 3 (viteza vântului 176 km/h). Rafala maximă s-a atins la Santiago de Cuba: 182 km/h.

26 – 27. 10. 2012:  Prognozele dădeau deja o șansă de 90% ca furtuna să atingă coasta de est. Momentan Sandy se confrunta cu o forfecare semnificativă a vântului de 20 m/s care a dus la scăderea intesității și a retrogradării la categoria de furtună tropicală. După numai câteva ore ajungea iar să fie uragan de categoria 1. Deja a intrat în contact cu talvegul de altitudine aflat mai la vest și începea să se alimenteze cu energia furnizată de zona baroclină.

27 – 28. 10. 2012: Imaginea satelitară prezintă structura mixtă a furtunii.

Pe de o parte are structură de furtună subtropicală, având zona maximă a activității orajoase la 100 km vest de centru, pe de altă parte nebulozitatea din regiunea ochiului furtunii și o zonă orajoasă secundară este caracteristică ciclonilor tropicali. De asemenea, câmpul vântului a fost deformat, vitezele cele mai mari se înregistrau în sectorul sud-vestic, consecință a talvegului aflat la vest și a forfecării vântului.

29. 10. 2012: Sandy atinge coasta de est în New Jersey. În ultimele 24 de ore, Sandy s-a intensificat: presiunea în centru a coborât la 940 hPa, viteza medie a vântului a ajuns la 144 km/h, și 184 km/h la rafale. S-a mărit considerabil și suprafața furtunii. Sunt consecințe ale scăderii forfecării vântului la 10 m/s și a trecerii asupra Curentului Golfului cu temperatura record a suprafeței mării. În zona latitudinilor de 35 – 40 ⁰ N și a longitudinilor 65 – 75 ⁰ V, apa avea o temperatură cu 1,3 ⁰C peste medie. O singură dată a fost depășită această abatere pozitivă în 2 septembrie 1947.

Abaterea neobișnuită pentru sfârșitul lunii octombrie a realimentat cu energie furtuna. Însă înainte de a atinge țărmul, urmau ape cu temperaturi mai scăzute (25 ⁰C). În mod normal intensitatea ciclonului trebuie să scadă corespunzător cu cea a temperaturii. Acest lucru nu s-a întâmplat.  Sandy avea compensată această pierdere de energie cu cea provenită din zona boroclină, mișcările de ascensiune fiind întreținute și de jetul orientat SSV – NNE. Curentul jet avea curbură anticiclonică, Sandy a fost „absorbit” prin intrarea din dreapta în jet streak-ul (filon de jet) aflat asupra coastelor estice ale Americii. S-a notat cu literă B roșie dorsala aparținătoare blocajului Rex.

Sandy având un diametru neobișnuit de mare în apropierea țărmului:

Erau asigurate condițiile unor distrugeri semnificative. Deși pagubele au fost amplificate de suprafața mare afectată de vânturi puternice, rolul cel mai important l-a avut talazul (val format prin împingerea apei către țărm de vânturile puternice). Peste creșterea nivelului mării provocată de vânt s-a suprapus fluxul crescut cu 5% în condiții de Lună plină.

Talazul atinge Atlantic City:

Imagini satelitare cu o zonă de coastă înainte și după trecerea furtunii:

 

Pe o scară de la 0 la 6, creșterea nivelului apei a fost prognozată la 5,8 de către NHC. Această creștere este cea mai mare din 1969 încoace și a depășit pe cele din timpul uraganelor Katrina, Rita, Wilma și Andrew.

Nu trebuie să uităm nici de cele petrecute în sectorul rece. În Munții Appalachi s-au produs viscole deosebit de puternice. Este neobișnuită pentru sfârșitul lunii octombrie o depunere de 50 – 70 cm de zăpadă în timp scurt, care apoi să fie troienită de vânt. S-au produs blocaje în trafic, căderi de copaci și întreruperi ale alimentării cu energie electrică.

 

Date suplimentare despre Sandy:

Presiunea atmosferică: valoarea de 940 hPa este cea mai scăzută înregistrată asupra mării, într-un ciclon de origine tropicală la nord de Cap Hatteras. Vechiul record era de 946 hPa, măsurată în 1938 în uraganul “Long Island Express”. Noul record stabilit pe uscat: 945,5 hPa în Atlantic City.

Cantități de precipitații: Andrews AFB, Md.:  388 mm; Easton, Md.:  319 mm; Wildwood Crest, N.J.:  296 mm; Virginia Beach, Va.:  243 mm

Viteza vântului la rafale: Eatons Neck, N.Y.: 150 km/h; Montclair, N.J.: 141 km/h; Westerly, R.I.: 138 km/h

Grosimea stratului de zăpadă: Richwood, WV: 91 cm; Redhouse, Md.: 66 cm; Bowden, W.Va.: 61 cm; Newfound Gap, N.C.: 56 cm; Wise, Va.: 61 cm

Înălțimea maximă a valurilor: 13 m (Buoy #41048)

Persoane rămase fără curent electric: 8,5 milioane, locul 2 în top. Pentru comparație: acest număr a fost de 7,5 milioane în timpul uraganului Ike.

Bibliografie:

wunderground.com
weather.com
accuweather.com

Articol realizat de Gabriel Ticheru

Despre autor
Acest user este dedicat tuturor colaboratorilor Greenly! Studenti, masteranzi, doctoranzi sau pur si simplu oameni din intreaga tara, din intreaga lume care impart aceeasi pasiune, ecologia. Si isi doresc sa-si imparteasca ideile prin intermediul revistei Greenly. Le multumim din toata inima!
Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2022 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress