Ciclonul Bejisa – un început de an nefast pentru statul francez

Vremea rea lasă răni din ce în ce mai adânci în rândurile francezilor din Hexagon și de peste mări…Anul 2013 s-a încheiat cu formarea unui ciclon ce a afectat teritoriul francez situat în sud-vestul Oceanului Indian, Insula Reunion.

1

Caracteristicile Ciclonului Bejisa

Acesta este un ciclon tropical care a afectat insulele Réunion, Mauritius, Syechelles și Madagascar la începutul lunii ianuarie 2014. Este format din energia remanentă a Ciclonului Amara care, la sfârșitul lunii decembrie, a început să se declanșeze în largul mării, la nord de Madagascar. Cu condiții favorabile în jur, presiunea a scăzut din ce în ce mai mult, susținută de mișcări circulare din ce în ce mai puternice ale aerului, culminând într-o vastă depresiune barică în jurul datei de 28 decembrie. Sistemul a continuat să se dezvolte și s-a intensificat prin transformarea în ceea ce a fost numit ”Ciclonul Bejisa” la 29 decembrie. Activitatea ciclonului a fost complexă, astfel că la 30 decembrie deja s-a dezvoltat într-un ciclon tropical puternic, atingând intensitatea maximă în aceeași zi. Acesta a slăbit a doua zi, dar din nou a atins intensitatea maximă la 1 ianuarie 2014. La apogeul furtunii, vânturile au depășit 175 kilometri pe oră și au fost însoțite de ploi extrem de abundente care au căzut timp de mai multe ore (până la 820 mm în 24 de ore), provocând inundații pe mai multe râuri.

2

În clasificările realizate de Meteo France, ciclonul a fost considerat ca făcând parte din categoria furtunilor tropicale ”neprincipiale”, întrucât în centrul său a fost măsurată o presiune neobișnuit de mare pentru un ciclon, iar pe toată calea înaintării sale, acesta a fost însoțit de o bandă de precipitații pe la sudul său, ceea ce explică de ce deja vremea, în sens larg, a reintrat în matca sa, în ciuda faptului că semicercul nordic al ciclonului încă se mai află deasupra zonei. Ciclonul s-a format în partea nord-estică a insulei Madagascar și a avansat pe o traiectorie aproximativ parabolică înspre S-SV.

2Zona de formare a ciclonului Bejisa

Cele patru mari insule lovite de ciclon (Reunion, Seychelles, Mauritius și Madagascar) au fost plasate în stare de alertă roșie din cauza furtunii care le-a atins coastele joi seara, 2 Ianuarie 2014. Ciclonul a avut un diametru de 10 ori mai mare decât lungimea insulei Reunion, astfel că nucleul său aproape că a înghițit insula în timpul trecerii pe deasupra ei de la nord spre sud. Climatologii au stabilit că ciclonul Bejisa a fost de o putere echivalentă unui uragan de categoria 3 în Oceanul Atlantic, animat de această dată de apele calde ale Oceanului Indian, care i-au permis menținerea până la sfârșitul săptămânii trecute.

Bejisa_Jan_2_2014_1000ZOchiul Ciclonului

Cum s-a concretizat caracterul devastator al ciclonului?

Efectele și totodată modificările naturale care s-au produs pe insula Reunion cuprind inundații provocate atât de cursurile de apă, cât și de valurile ce au ajuns la înălțimea de 26 de metri, dar și alunecări de teren, curgeri noroioase, eroziune a malurilor și transport de sedimente și de biomasă, în special trunchiuri de copaci dezrădăcinați, fie de vânt, fie de forța apelor. Mai mult, vânturi puternice și ploi torențiale au inundat deja insula. Localitatea Saint-Denis, situată pe partea de nord a insulei Reunion, a fost deja inundată cu un strat de peste 175 mm (7 inchi), iar avertizarea de vânt în rafale confirmă o viteză de aproape 100 km/oră. În zilele următoare, cercetătorii de la NASA au calculat că din moment ce a trecut deja peste teritoriul Insulelor Reunion si Mauritius, nu mai este pericol ca vremea rea și precipitațiile să mai declanșeze alunecări de teren și curgeri noroioase.

3Zona industrială a orașului Saint – Denis, inundată

4

Vânturi în rafale, ploi abundente și vizibilitate redusă aproape la ”0”

Cu toate acestea, în Reunion se menține și zilele acestea o alertă cod albastru, din cauza faptului că marginea ciclonului încă este tangentă la zona ce cuprinde apele teritoriale ale insulei. De asemenea, pagubele materiale au fost umbrite de cele 17 decese anunțate deja în dimineața zilei de 4 ianuarie.

Reacții ale autorităților

În urma acestui ciclon, ministrul francez de peste mări, Victorin Laurel, a fost așteptat sâmbătă dimineață, 3 ianuarie 2014, pe insulă pentru a participa la evaluarea pagubelelor. Președintele François Hollande a fost și dumnealui rugat să transmită sprijinul poporului francez din insula Reunion din partea întregului guvern, iar prim-ministrul Jean – Marc Ayrault a ținut ca sistemul de compensare să fie pus în funcțiune cât mai rapid cu putință. Cu toate acestea, fenomenul care a atins dimensiunile unui dezastru natural nu poate rămâne nestudiat de către climatologi. Un rezident al insulei Reunion, în încercarea de a-și explica reacția pe care a avut-o în momentele de maximă intensitate a ciclonului și a inundațiilor ce l-au succedat, a declarat astfel: ”N-am mai văzut așa ceva. Un astfel de hazard îl vezi la televizor, dar nu îți pui problema că ai putea trece și tu prin așa ceva.  Pe mine m-a prins pe verandă și din fericire am reușit să intru, pentru că tot ceea ce ar fi atins rafala s-ar fi prăbușit peste capul meu.

5Locuință distrusă de ciclon în insula Reunion

Poate cea mai grea măsură post-dezastru a fost îndepărtarea trunchiurilor de copaci de pe șosele, din curțile oamenilor și din albiile râurilor, acestea contribuind la micșorarea secțiunii de scurgere și așa îngustată din cauza cantității mari de aluviuni transportate de torenți.

date

Râu ieșit din albie și provocând inundarea malurilor și transportul de aluviuni

Principala preocupare a autorităților în Insula Reunion a rămas zilele acestea aportul de apă potabilă și redarea energiei electrice, din lipsa căreia comunicarea între municipalități și între instituțiile însărcinate cu gestionarea dezastrului a fost foarte slăbită.  Recuperarea va fi lungă și dificilă, mai ales în ceea ce privește apa potabilă, întrucât 60% din abonații la rețea se confruntă cu probleme de calitate a apei încă.

2Locuitori strămutați cu ajutorul mașinilor de marfă

Din Paris s-a anunțat un ajutor special de 200.000 euro, pentru reparațiile de urgență de pe case. Numărul mare de victime se datorează și disciplinei precare a locuitorilor, întrucât mulți dintre aceștia nu au respectat interdicția de a părăsi casele și s-au aventurat pe străzile acoperite din ce în ce mai mult cu apa revărsată din albiile râurilor. Forțele armate din zona de sud a Oceanului Indian au participat la restabilirii ordinii în rândul cetățenilor celor două municipalități și a reparării drumurilor și a rețelelor electrice.

Surse:

http://www.tv5.org/cms/chaine-francophone/info/p-1911-Cyclone-Bejisa-la-Reunion-panse-ses-plaies-Lurel-attendu-sur-l-ile.htm?&rub=20&xml=newsmlmmd.urn.newsml.afp.com.20140103.9646b76f.573e.43ee.838e.053fe3bf4de4.xml

http://www.accuweather.com/en/weather-news/years-first-tropical-cyclone-t-1/21595680

http://www.euronews.com/2014/01/02/cyclone-bejisa-sweeps-across-french-island-of-reunion/

http://www.theepochtimes.com/n3/430891-tropical-cyclone-bejisa-slams-reunion-island-and-mauritius/

http://en.wikipedia.org/wiki/Cyclone_Bejisa

http://www.trust.org/item/20140101081049-w02nm/?source=hppartner 

Despre autor
Studentă în anul II Master, specializarea Climatologie și Resurse de Apă, Facultatea de Geografie, Universitatea din București
Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2024 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress