Aurorele, cortine de lumină în noapte

Cândva, pe vremea asta, îmi voi cumpăra un bilet către Norvegia sau Finlanda, poate chiar Alaska, și voi pleca în căutarea aurorei boreale. Explozia de lumină și culoare ce a tăiat răsuflarea și a aprins imaginația popoarelor de-a lungul veacurilor ni se arată mai puternic la sfârșitul toamnei și al iernii/primăvara devreme. Cândva, între februarie și martie, voi privi cu nerăbdare și emoție cerul senin și înstelat al iernii nordice, așteptând ca văzduhul să ia foc în fața ochilor mei și imaginația-mi să începă a țese povești.

Valurile de culoare ce spală mlădios cerul au modelat legende păstrate vii în mitologia popoarelor lumii. A fost botezată de Pierre Gassendi, în 1621, cu numele de aurora borealis, după zeița romană a răsăritului, a dimineții și a primelor raze de soare, Aurora și după zeul grec al vântului de miazănoapte, Boreas și așa o știm și noi astăzi.

Aurorele, cortine de lumină în noapte - Greenly MagazineÎn trecut romanii o numeau „chasmata”, intrarea peșterilor cerești. Se spune că pornind de la aceste mișcări unduitoare de lumină și culoare a apărut mitul dragonilor, atât în Europa, cât și în China. Luminile sudului (aurora australis) erau văzute de aborigenii din Australia ca dansurile zeilor. Poporul Sami se temea de acest fenomen și îl respecta, înscripționându-l pe tobele șamanice și având credința că simbolul are puterea de a rezolva conflicte. Ei chemau aurora cu numele de „guovssahas” – „lumina ce poate fi auzită”.

În insulele britanice, luminilor nordului li se spunea „oamenii agili (the nimble men)” sau „veselii dansatori (the merry dancers)”, denumiri stilizate, de vreme ce dârele multicolore erau văzute drept clanuri aflate în război, iar lumina roșie a aurorei reprezenta sângele vărsat în luptele cele mai îndârjite. În perioada vikingă, luminile nordului erau armurile Walkyriilor, răspândind o ciudată lumină tremurătoare.

În numeroase culturi, apariția aurorei a deschis porțile fantasticului, iar explicația dată azi nu le închide. ConformAurorele, cortine de lumină în noapte - Greenly Magazine 1 cercetărilor științifice, aurora este fiica Soarelui și a atmosferei terestre. Tatăl-soare generează în timpul exploziilor şi erupţiilor solare cantităţi uriaşe de particule, care sunt eliberate în spaţiu și călătoresc spre Pământ cu viteze între 300 şi 1,000 kilometri pe secundă. Mama, atmosfera terestră, este protejată de centuri magnetice ce obligă vântul solar să le ocolească și să pătrundă în atmosferă pe la poli. Prin întâlnirea frânturilor de stea cu oxigenul apar nuanțele de verde și roșu, iar cu nitrogenul nuanțele de mov. Dacă imaginile vă spun mai mult decât cuvintele puteți intra aici.

Aurorele cad peste Pământ în forma unor cortine unduitoare sau ca mănunchiuri de raze. Câmpul magnetic al Terrei este temnicerul ce privează particulele încărcate electric de libertatea de a se mișca în voie. Le este îngăduit să se deplaseze ghidat, fie de-a lungul liniilor câmpului, fie împotriva lui.

Oricând, undeva pe Pământ se formează o auroră. Când vântul solar este calm, ea se ivește la latitudini mari și este lipsită de strălucire, fiind o parte a vieții celor ce trăiesc mai aproape de Polul Nord, în Alaska, nordul Canadei, Groenlanda, Islanda, Norvegia, Suedia, Finlanda și Siberia sau de Polul Sud, în Antarctica, America de Sud, Noua Zeelandă și Australia. Cele mai bune puncte de observație a aurorelor se găsesc în Canada, pentru aurorele boreale și pe insula Tazmania sau în sudul Noii Zeelande, pentru aurorele australe.

Deși născută din Soare, ruptă din el, are lumina zilei ca dușman, de aceea așteaptă-te ca aurora să-și arate chipul doar în timpul nopților întunecate și senine. Iar pentru cei ce știu să asculte, aurora le povestește despre drumul ei lung către Pământ. Cei ce au auzit-o vorbindu-le îi aseamănă vocea cu o compoziție aparte de fluierături, șuierături, fâșâieli, clipoceli. Nu s-a stabilit cu siguranța dacă sunetele aparțin aurorei și nici cum se transmit, deoarece oamenii de știință ne spun că atmosfera superioară este prea subțire pentru a purta undele sonore. Încă se ciondănesc și până vor ajunge la o concluzie puteți asculta aici înregistrări ale glasului aurorei.

Aurorele, cortine de lumină în noapte - Greenly MagazineAcest dar al Soarelui nu este dat doar Pământului, ci oricărei planete ce are o atmosferă destul de densă pentru a-i oferi condiții de formare. Pentru Venus, ce nu are câmp magnetic, vântul solar își va face de cap, creând o aurora cu forme iregulate. Pentru planete precum Pământul, Jupiter sau Saturn aurora apare din spațiu ca o coroană de lumină la cele două emisfere. În situația nealinierii câmpului magnetic cu axa de rotație a planetei, o auroră ovală distorsionată apare lângă Ecuator, așa cum se întâmplă pentru Uranus și Neptun.

Mă pot bucura de imagini realizate din telescop ale diversității și frumuseții spațiului nelimitat ce ne înconjoară, însă aștept cu nerăbdare ocazia să văd luminile nordului în micul nostru colț de univers. Dacă vreți să o vedeți suprinsă din spațiu de SSI, intrați aici și vă recomand cu căldură să nu omiteți a trece în lista voastră de călătorii și o vânătoare de aurore.

Webografie:

http://odin.gi.alaska.edu/FAQ/

http://www.astronomia.go.ro/Pages/aurorele_boreale.html

http://www.visitnorway.com/uk/what-to-do/attractions-culture/nature-attractions-in-norway/let-there-be-northern-lights/

http://www.webexhibits.org/causesofcolor/4C.html

Surse foto:

http://sdo.gsfc.nasa.gov/gallery/potw.php?v=item&id=46

http://hubblesite.org/

Zoltan Kenwell – Aurora, February 11, 2010 @ Near Athabasca, Albera, Canada http://www.spaceweather.com/aurora/images2010/11feb10/Zoltan-Kenwell4.jpg?PHPSESSID=tm9hufb97pqjhqhbc1uc7rq4i3

Ole C. Salomonsen – Arctic Alps ( http://www.flickr.com/photos/salomonsen/6759714503)

Despre autor
Absolventa a specializarii Stiinta Mediului si a masterului Evaluarea Integrata a Starii Mediului din cadrul Facultatii de Geografie (UB).
Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2024 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress